Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 θα έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη με τη μορφή αντιγράφων οι «Μαγεμένες», τα μαρμάρινα αγάλματα που φυγαδεύτηκαν το 1864 στο Παρίσι.
Πρόκειται για ένα σύνολο που παρέπεμπε στη λατρεία του Διονύσου: μια νεανική μορφή του Διονύσου, την Αριάδνη στεφανωμένη με φύλλα κληματαριάς, τη Λήδα σε σύμπλεγμα με τον κύκνο, τον Γανυμήδη σε σύμπλεγμα με τον αετό, την Αύρα με αέρινο χιτώνα, τη μορφή του Διόσκουρου και της Φρύνης, της Μαινάδας.
Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στους χώρους του αρχαιολογικού Μουσείου (τα κατασκευασμένα με υλικό τέτοιο ώστε να εκτίθενται σε εσωτερικό χώρο) αλλά και στην αρχική - φυσική τους θέση στο νότιο τμήμα της αρχαίας αγοράς.
Οι «καλοκυράδες της αγοράς», επονομαζόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας («Στοά ειδώλων») στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια της Εγνατίας Οδού).
Στο μεταξύ σπάνια αρχαία αντικείμενα ήρθαν στο φως σε ανασκαφή οικοπέδου στην οδό Θηβών 115. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μελανόμορφες ληκύθους, λυχνάρια, ειδώλια ένθρονων γυναικείων μορφών, αλόγων και εφίππων. Οι παραστάσεις τους μαρτυρούν τη μετάβαση από τη γεωμετρική περίοδο στην ανατολίζουσα. Εικάζονται ότι τα αντικείμενα προέρχονται από αρχαϊκό νεκροταφείο και ενισχύουν την άποψη ότι εκεί αναπτύσσεται το βόρειο νεκροταφείο του Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου