Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

29 Φεβρουαρίου 2012

Η ΜΕΡΙΛΙΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ


Πέρυσι ήταν η Φέι Νταναγουέι. Φέτος το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών γιορτάζει την 65η διοργάνωσή του με τη Μέριλιν Μονρό. Το Φεστιβάλ επέλεξε την γνωστή Αμερικανίδα σταρ για την αφίσα του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 27 Μαΐου.Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, από τον φακό του Ότο Λ. Μπέτμαν, δείχνει την πρωταγωνίστρια του Μερικοί το προτιμούν καυτό σε ένα αυτοκίνητο και με σουφρωμένα χείλη να φυσά ένα κερί που στόλιζε μία τούρτα γενεθλίων.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


O Γερμανός καλλιτέχνης Μάρτιν Κλίμας εντυπωσιάζει με ένα πρωτότυπο θέαμα αφού κατάφερε να φωτογραφίσει την  μουσική.  Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες δουλειάς, πολλά ηχεία και σχεδόν 70 λίτρα μπογιάς, προκειμένου να καταφέρει να …ζωντανέψει την μουσική και μετά να την φωτογραφίσει. Συγκεκριμένα ο καλλιτέχνης πάνω σε ηχεία, δημιούργησε λίμνες με μπογιά και στην συνέχεια έβαζε ένα ένα τα αγαπημένα του τραγούδια. Τα ηχητικά κύματα εκτόξευαν στον αέρα την χρωματιστή μπογιά, με αποτέλεσμα αυτή να φαίνεται σαν να χορεύει με τους ήχους της τζαζ και της ροκ, χωρίς να νοιάζεται καν για το αν οι κινήσεις της είναι σωστές ή όχι.

28 Φεβρουαρίου 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


«Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη» θεσπίζει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα. Ο διαγωνισμός αφορά, σε πρώτη φάση, τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, μελέτης ή ερευνητικής εργασίας, αλλά και ποίησης, δοκιμίου, πεζού, εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο θα απονεμηθεί στον νικητή ή τη νικήτρια ομάδα τον Οκτώβριο του 2013. 
Οι ενδιαφερόμενοι -ανεξαρτήτου εθνικότητας, ηλικίας και τόπου διαμονής -καλούνται να υποβάλουν ως το τέλος Απριλίου το έργο τους, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις είκοσι σελίδες σε μια από τις γλώσσες ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά. 
Την ερχόμενη χρονιά, ο διαγωνισμός  αναμένεται να επεκταθεί και στην καλλιτεχνική δημιουργία (ντοκιμαντέρ, μουσική, εικαστικά, εμπνευσμένες από το έργο του Καζαντζάκη).

27 Φεβρουαρίου 2012

"ΝΙΚΗΣΕ" ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ


Ηταν η χρονιά του σινεμά, αφού τα Οσκαρ μοιράστηκαν δύο ταινίες που μιλούν για την έβδομη τέχνη («Τhe Artist”,”Hugo”) Παράλληλα η 84η Τελετή απονομής είχε και έντονο «ευρωπαικό» χρώμα.
«Σ’ αγαπώ πολύ!» Με αυτές τις λέξεις στα ελληνικά, ο  Αλεξάντερ Πέιν –Αλέξανδρος Παπαδόπουλος - ευχαρίστησε την μητέρα του, παρούσα στην 84η απονομή, για το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου που κέρδισε για τους «Απογόνους» και είναι το δεύτερο του αγαλματίδιο μετά το «Πλαγίως» (2005).  
Βέβαια ο πραγματικός πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Ζαν Ντεζαρντέν  που γράφει πλέον ιστορία γιατί είναι ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός που κερδίζει το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου, έκλεισε το λόγο του μιλώντας για τον Ντάγκλας Φέρμπανξ, στον οποίο έχει βασιστεί η ταινία «Τhe artist» και ήταν ο πρώτος οικοδεσπότης τελετής βραβείων Οσκαρ το 1928.
Όσο για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια των φετινών Οσκαρ; Φυσικά η Μέριλ Στριπ που μετά από 17 υποψηφιότητες κατάφερε να πάρει το τρίτο αγαλματίδιο της καριέρας της για το ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη «Σιδηρά κυρία». 
Τα φετεινά Οσκαρ γενικά είχαν πολύ νοσταλγία, αφού πολλοί σταρ θυμήθηκαν τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Ο Τομ Κρουζ έβγαινε έξω και έτρεχε να αναπαραστήσει τις ταινίες που έβλεπε, ο Άνταμ Σάντλερ μιλούσε για τον Σον Κόνερι και τις τρίχες του, ο Μόργκαν Φρίμαν θυμήθηκε τον Κινγκ Κονγκ.Από την πλευρά του, το Cirque du soleil προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αφιερωμένο στη μαγεία του να βλέπει κανείς σινεμά.
Επίσης, προσφέρθηκαν ποπ κορν και σνακ στο κοινό, ενώ οι περισσότεροι νικητές βρήκαν αφορμή να μιλήσουν για τις δικές τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. 
Από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς οι μιμήσεις του Κρίσταλ για το τι σκέφτονται οι υποψήφιοι, η παρουσία της Έμμα Στόουν, το δίδυμο Γκουίνεθ Πάλτροου και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και οι Γουίλ Φέρελ και Ζακ Γαλιφιανάκης, καθώς και το βιντεάκι που σατίριζε τις δοκιμαστικές προβολές που διοργανώνει το Χόλιγουντ για να δει εάν μια ταινία θα έχει επιτυχία.


Τα βραβεία και οι νικητές:
Καλύτερης ταινίας: «The Artist»
Σκηνοθεσίας: Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»)
Α’ Αντρικού Ρόλου: Ζαν Ντιζαρντέν («Τhe Artist»)
Α’ Γυναικείου Ρόλου: Μέριλ Στριπ («Η Σιδηρά Κυρία»)
Β' Αντρικού Ρόλου: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι Πρωτάρηδες»)
Β' Γυναικείου Ρόλου: Οκτάβια Σπένσερ («Υπηρέτριες»)
Διασκευασμένου Σεναρίου: Νατ Φάξον, Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Ρας («Οι Απόγονοι»)
Πρωτότυπου Σεναρίου: Γούντι Άλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»)
Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους: «Rango»
Καλύτερης Ξένης Ταινίας: Ένας «Χωρισμός» (Ιράν)
Φωτογραφίας: Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον («Hugo»)
Σκηνικών: Ντάντε Φερέτι («Hugo»)
Μοντάζ: Κερκ Μπάξτερ, Άνγκους Γουόλ («Το Κορίτσι Με το Τατουάζ»)
Κοστουμιών: Μαρκ Μπρίτζες («The Artist»)
Μακιγιάζ: «Η Σιδηρά Κυρία»
Καλύτερης Μουσικής: «Οι Περιπέτειες του ΤενΤεν»
Καλύτερου Τραγουδιού: «The Artist»




26 Φεβρουαρίου 2012

ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ;



Ακόμη δεν της έκαναν το μνημόσυνο και ψάχνουν ποια θα ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή της. Στο τοπ της λίστας για να ζωντανέψει στο σινεμά την πρόωρα χαμένη, Γουίτνεϊ Χιούστον, ήταν η νεαρή 24χρονη τραγουδίστρια Ριάνα η οποία φαίνεται πως ενέπνευσε πολύ τον επιστήθιο φίλο της μακαρίτισσας, Κλάιβ Ντέιβις ο οποίος θα είναι ο δημιουργός της ταινίας. Ωστόσο η Ριάνα αρνήθηκε και τώρα πρέπει να αναζητήσουν άλλη κυρία.


"17Ν-Η ΤΑΙΝΙΑ"


Η κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «17Ν - η ταινία» αναμένεται να προβληθεί σε λίγους μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαθεοδώρου, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο. Η επικείμενη κυκλοφορία της έχει προκαλέσει αντιδράσεις ορισμένων από τους κατηγορουμένους ως μέλη της 17Ν, οι οποίοι έχουν στείλει σχετικά εξώδικα, ενώ αντιεξουσιαστές απειλούν ότι θα κάψουν τους κινηματογράφους όπου θα προβάλλεται το φιλμ..Επιπλέον ερωτηματικά για το περιεχόμενο της ταινίας διατυπώνουν πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που χειρίστηκαν την υπόθεση της 17Ν.
Συντελεστές της ταινίας αναφέρουν ότι: «δεν θα ασχολείται με τις έρευνες της Αστυνομίας και θα παρουσιάζει τα μέλη της 17Ν – τα ονόματα θα είναι διαφορετικά – σαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έδρασαν με βάση την ιδεολογία τους». 
Επιπλέον, σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα δοθούν ρόλοι σε πρόσωπα που δεν έχουν κατηγορηθεί για τη δράση της 17Ν, αλλά στην ταινία εμφανίζονται ως στρατολόγοι της οργάνωσης ή άτομα που είχαν αφανή καθοδηγητικό ρόλο. 
Επίσης υπάρχει ρόλος για την ηγετική μορφή του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος Μιχάλη Ράπτη ή «Πάμπλο» – τον υποδύεται ο Σπύρος Φωκάς– ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία μία φορά  και ζητά από τα μέλη της οργάνωσης να σταματήσουν την ένοπλη δράση. 
Τους χαρακτήρες ορισμένων μελών της οργάνωσης θα ενσαρκώσουν ο Νίκος Ψαρράς (Δ. Κουφοντίνας), ο Δημήτρης Αλεξανδρής (Σάββας Ξηρός), η Ναταλία Δραγούμη(Αγγελική Σωτηροπούλου), ο Πασχάλης Τσαρούχας (Χριστόδουλος Ξηρός) και ο Ηλίας Λογοθέτης (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος), ενώ τον ρόλο του «στρατολόγου» θα παίξει ο Αλέξης Μαρτζούκος. 

25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ


Μέσα σε περισσότερα από 80 χρόνια, ο θείος Όσκαρ έχει γίνει μάρτυρας αρκετών παράξενων περιστατικών. Πρωτότυπες διαμαρτυρίες, λάθη, γκάφες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από έναν θεσμό που τα έχει όλα.
-«Έλα να το πάρεις, Φρανκ» αναφώνησε το 1933 ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς ανοίγοντας τον φάκελο και διαβάζοντας το όνομα του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Φρανκ Κάπρα (είχε σκηνοθετήσει το "Lady for a Day") ξεκίνησε να προχωράει προς τη σκηνή, όταν ανακάλυψε ότι ο νικητής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το "Cavalcade". Ο Κάπρα θα κέρδιζε την επόμενη χρονιά για το "Συνέβη μια Νύχτα".
-Κανείς δεν γνώριζε τον άνδρα που σηκώθηκε το 1937 να παραλάβει το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου εκ μέρους της ηθοποιού Αλις Μπρέιντι, η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι με σπασμένο αστράγαλο. Ούτε καν η ίδια η Μπρέιντι, η οποία δεν είχε στείλει κανέναν να παραλάβει το βραβείο στη θέση της. Ο απατεώνας και το αγαλματίδιο δεν βρέθηκαν ποτέ. 
-Όταν, το 1963, η Μπέτι Ντέιβις προτάθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία "Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;", η μεγάλη της αντίπαλος Τζόαν Κρόφορντ έγραψε ένα γράμμα στις υπόλοιπες υποψήφιες της κατηγορίας ζητώντας τους να παραλάβει εκείνη το βραβείο στη θέση τους. Η Ανν Μπάνκροφτ κέρδισε για την ταινία "Μάνα Κουράγιο", η Κρόφορντ παρέλαβε το Όσκαρ και η Μπέτι Ντέιβις έμεινε να παρακολουθεί εξοργισμένη.
-Όταν το 1960 ο Τζορτζ Σ. Σκοτ έχασε το αγαλματάκι για Β' Ανδρικό Ρόλο για την ερμηνεία του στην ταινία "Anatomy Of A Murder" κράτησε κακία στην Ακαδημία και το 1962 ζήτησε να αφαιρέσει την υποψηφιότητά του για το 'The Hustler'. Η Ακαδημία αρνήθηκε και το ίδιο έκανε και το 1970, όταν τελικά ο Τζορτζ Σ. Σκοτ κέρδισε βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για το "Patton". Ο Σκοτ δεν πήγε στην τελετή απονομής και επέστρεψε το βραβείο στην Ακαδημία.
-Το 1972, ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τον "Νονό". Αντί όμως να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, στη σκηνή ανέβηκε μια νεαρή γυναίκα με στολή Ινδιάνας, η οποία δήλωσε ότι το όνομά της είναι Σαχίν Λιτλφέδερ και ότι ο Μπράντο την είχε στείλει για να διαμαρτυρηθεί για τις διακρίσεις απέναντι στους Ινδιάνους. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το όνομα της κοπέλας ήταν στην πραγματικότητα Μαρία Κρουζ και ήταν ηθοποιός. 
-Το 1974 ένας άνδρας, ονόματι Ρόμπερτ Όπαλ, φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης, γδύθηκε και έτρεξε κατά μήκος της σκηνής, κάνοντας παράλληλα και το σήμα της ειρήνης, πίσω από έναν έκπληκτο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος ανακοίνωνε εκείνη τη στιγμή κάποιες υποψηφιότητες. Πέντε χρόνια αργότερα ο Όπαλ θα σκοτωνόταν κατά τη διάρκεια ληστείας στο κατάστημα σεξουαλικών ειδών που διατηρούσε στο Λος Αντζελες.
-Πιστεύοντας ότι θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για το "Jaws", ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έβαλε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να κινηματογραφήσει την αντίδρασή του. Όταν δεν κέρδισε μια θέση στην πεντάδα, ο Σπίλμπεργκ «συνελήφθη» να λέει μπροστά στην κάμερα: «Δεν το πιστεύω! Επέλεξαν τον Φελίνι αντί για μένα!»
-Αφού κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων (το 1983) ο Πολωνός Ζμπίγκνιου Ριμπουτσίνσκι αποφάσισε να καπνίσει ένα τσιγάρο. Όταν προσπάθησε να επιστρέψει στην αίθουσα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον εμπόδισαν, επειδή φορούσε ελβιέλες και επειδή δεν μιλούσε καλά Αγγλικά. «Έχω Όσκαρ! Έχω Όσκαρ!» φώναζε ο Ριμπουτσίνσκι, αλλά μάταια. Ο σκηνοθέτης κλότσησε έναν φύλακα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να περάσει τη βραδιά του σε ένα κελί. 
-Το 2000 τα 55 αγαλματίδια που προορίζονταν για την απονομή των βραβείων Όσκαρ εκλάπησαν μία εβδομάδα πριν την απονομή των βραβείων. Ψάχνοντας για άδεια χαρτόκουτα στους σκουπιδοτενεκέδες της γειτονιάς του, ο Ουίλι Φούλγκιαρ, κάτοικος του Λος Αντζελες ανακάλυψε τα 52 από αυτά. Ο Φούλκιαρ έγινε ο ήρωας της βραδιάς της απονομής. Στη συνέχεια βέβαια αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κλοπής ήταν ο αδελφός του Φούλγκιαρ, Τζον Χάρις.
-Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Έμμα Τόμσον και η Σούζαν Σάραντον έχουν βάλει το Όσκαρ τους στο μπάνιο, ο σεναριογράφος του "American Beauty" Άλαν Μπολ το έχει ντύσει με ένα ροζ σακάκι Μπάρμπι. Ο Ράσελ Κρόου, πάλι, το έχει τοποθετήσει στο κοτέτσι του, λέγοντας ότι βοήθησε στο να μεγαλώσει το μέγεθος των αυγών που γεννούν οι χήνες του.

Πηγή: www.in.gr

ΕΝΑ "ΚΟΡΙΤΣΙ" ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ


Έναν από τους πίνακες του Ρόι Λίχτενσταϊν, «Το Κοιμισμένο Κορίτσι», εμπνευσμένο από την τεχνική των κόμικς, θα δημοπρατηθεί τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, με την τιμή του να υπολογίζεται έως και 40 εκατομμύρια δολάρια!
Ο πίνακας του 1964 παρουσιάζει ένα κοντινό πορτρέτο μίας ξανθιάς γυναίκας και εντάσσεται σε μία σειρά παρόμοιων έργων του Λίχτενσταϊν που θεωρούνται από τα σημαντικότερα δείγματα της ποπ-αρτ.
Το "Κοιμισμένο Κορίτσι" είναι ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, και ανήκει στις μεγάλες εικονικές αναπαραστάσεις γυναικών που έγιναν από τον Πάμπλο Πικάσο, τον Κονσταντίν Μπρανκούζι και τον Αμεντέο Μοντιλιάνι μεταξύ άλλων πρωτοπόρων. Πριν τη δημοπράτησή του, στις 9 Μαΐου από τον οίκο Sotheby's, ο πίνακας θα εκτεθεί στο Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

24 Φεβρουαρίου 2012

ΦΑΒΟΡΙ Ο ΝΤΙΖΑΡΝΤΕΝ



Λίγο πριν την απονομή των Όσκαρ, τα γραφεία στοιχημάτων έχουν ήδη δώσει τα προγνωστικά τους με φαβορί την ταινία «Τhe Artist».
Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας δίνουν απόδοση 1/9 στο «The Artist». Ακολουθούν οι «Απόγονοι» με 28-1, «Υπηρέτριες» και «Hugo» με 25-1 και
«Το Άλογο του Πολέμου» με 50-1. 
Αντίστοιχα, εάν κάποιος βάλει τα λεφτά του στον Μισέλ Χαζαναβίσιους, μάλλον δεν θα έχει μεγάλο κέρδος (αφού ο σκηνοθέτης εμφανίζεται ως φαβορί με απόδοση 1/6 -στο Bodog.com), αλλά εάν τυχόν κερδίσει το αουτσάιντερ Τέρενς Μάλικ, τότε η νίκη -και τα κέρδη- θα είναι γλυκιά. 
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνοδεύει την κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου. Ο Ζαν Ντιζαρντέν δίνει απόδοση 5/7, ενώ ο Τζορτζ Κλούνεϊ 6/5. Οι υπόλοιποι φαίνεται πως δεν έχουν καμία τύχη.
Η ίδια ιστοσελίδα δίνει απόδοση 5/8 για τη Βαϊόλα Ντέιβις («Υπηρέτριες») και 5/4 για την Μέριλ Στριπ (5/4). Τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα εάν -τελικά- η Μισέλ Γουίλιαμς κάνει την έκπληξη και κερδίσει (δίνει απόδοση 15/1).

23 Φεβρουαρίου 2012

ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ


Η Βρετανίδα συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στον κόσμο των εκδόσεων με ένα νέο βιβλίο, αυτήν τη φορά για ενήλικες, στο οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη τίτλος. Η συγγραφέας, τα βιβλία της οποίας έγιναν διεθνώς μπεστ σέλερ και ενέπνευσαν μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες, δηλώνει ότι το νέο της μυθιστόρημα θα είναι «πολύ διαφορετικό» από τα βιβλία που την έκαναν γνωστή. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο βιβλίο της Ρόουλινγκ φυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό και ο τίτλος του, όπως και η ημερομηνία κυκλοφορίας του, θα ανακοινωθούν αργότερα. 

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η "ΚΡΑΥΓΗ"


Η «Κραυγή» του διάσημου Νορβηγού ζωγράφου Εντβάρ Μουνχ, αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία προς 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο συγκεκριμένος πίνακας που δημιουργήθηκε το 1895, απεικονίζει μια βασανισμένη μορφή σε κόκκινο και μπλε φόντο. Πρόκειται για μία από τις πολλές εκδοχές του έργου, που ανήκει στον Νορβηγό επιχειρηματία Πέτερ Όλσεν. Το Μουσείο Μουνχ διαθέτει μία από τις δύο εκδοχές σε λάδι και μία σε παστέλ του διάσημου πίνακα, ενώ η δεύτερη ελαιογραφία της «Κραυγής», βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο. Ο πίνακας πριν βγει στον πλειστηριασμό θα εκτεθεί στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να τον απολαύσει το φιλότεχνο κοινό.

22 Φεβρουαρίου 2012

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ


Μέχρι την Κυριακή των Βαίων θα συνεχιστεί στο «Από μηχανής Θέατρο» η παράσταση «Την Τρίτη στο Σούπερ-Μάρκετ» με τον Φαίδωνα Καστρή, ενώ από το Μάρτιο θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 20.00.
Πρόσφατα ο ηθοποιός έδωσε μια ιδιαίτερη και πολύ ευαίσθητη συνέντευξη στη σελίδα «Θεατρόφιλος» του Facebook.
1.Διαβάζοντας το βιογραφικό σας σημείωμα, είδα ότι σπουδάσατε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η απορία μου είναι, πώς συνδυάζονται και τα δυο, κι αν και τα δύο ήταν μια συνειδητή επιλογή.
“Να σας ευχαριστήσω αρχικά που διαβάσατε το βιογραφικό μου σημείωμα κι έτσι μου κάνετε αυτή την ερώτηση που με "ταξιδεύει" πολλά χρόνια πίσω !!!!!!! Το 1985, ήδη φοιτητής θεολογίας, να δίνω εισαγωγικές εξετάσεις στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Ο τότε διευθυντής της σχολής, ο αείμνηστος -σπουδαίος δάσκαλος- Τάσος Λιγνάδης μου έκανε λοιπόν την ίδια ερώτηση: "από την θεολογία στο θέατρο;" κι εγώ -το θυμάμαι σαν τώρα- απάντησα: "μα δεν είναι το ίδιο;"...Ενθουσιάστηκε από την απάντηση μου, σηκώθηκε όρθιος φωνάζοντας "ε βέβαια είναι"...
Τι εννοούσα; Ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, απαντώ ο ίδιος στον εαυτό μου σ αυτή την ερώτηση και απαντώ με την ζωή μου φυσικά. Ξέρετε την εποχή που επέλεξα να σπουδάσω θεολογία (μια ρομαντική ποιητική επιλογή - επηρεασμένος τότε από το πάθος για την ποίηση του Ρίλκε.... και φανατικός με τα «ταξίδια» του Εσσε) δεν γνώριζα καθόλου τον εαυτό μου. Ήμουν ένας "αλλόκοτος" νεαρός, μοναχικός, ντροπαλός κι ονειροπόλος. Αισθανόμουν σαν μια "βαρκούλα χωρίς κουπιά" χωρίς επιβάτη... Είχα πάντα επαφή με το "είναι" μου, αλλά καθόλου με το "είμαι", με το ποιος είμαι. Τώρα μετά από τόσα χρόνια στο θέατρο ξέρω ότι σ αυτή την περιοχή του "είναι" συμβαίνουν τα "ωραία" και θαυμαστά περάσματα του ηθοποιού στον ρόλο, τώρα ξέρω ότι δεν έγινα ηθοποιός-ήμουν ηθοποιός- και μέσα από το θέατρο έμαθα κι έγινα ο εαυτός μου!!!!! Η ανάγκη μου τότε να τοποθετηθώ στο σύμπαν, που μ έσπρωξε στην θεολογία, ήταν η ίδια που με τοποθέτησε τελικά στη σκηνή και τώρα ένας ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ θεός -χα χα- μ’ έφερε στην αγαπημένη στιγμή της "Μαρί-Πιερ", "Την Τρίτη στο σουπερ-μάρκετ".
2. Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με το θέατρο; Είχατε κάποιες αντιδράσεις από το οικογενειακό σας περιβάλλον γι’αυτήν σας την επιλογή;
"Το θέατρο"!!!!!!!!!! Στο θέατρο πήγα για πρώτη φορά όταν ήμουν 17 χρονών!!!! Από πάντα όμως με θυμάμαι να "παίζω". Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να φαντάζομαι έναν εαυτό μου-που κυριολεκτικά τον δημιουργούσα-και να τον "ζω" στο μέλλον, να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω την ζωή του στο μέλλον!!!!!!!!!! Τόσο αγαπούσα αυτό το παιχνίδι, που πραγματικά εξαφανιζόμουν, κρυβόμουν να μην μ ενοχλούν και με διακόπτουν και «ζούσα τις ζωές μου»!!!! Κάποια στιγμή άρχισα να φτιάχνω μικρές χάρτινες φιγούρες αυτών των "εαυτών" κι ένα απόγευμα έδωσα μια "παράσταση" μ αυτές και με τις ιστορίες μου στα παιδιά της γειτονιάς!!!! Ναι εγώ που ντρεπόμουν να πω μια καλημέρα, είχα το κουράγιο να δώσω παιδάκι τότε μια παράσταση!!!!! Μεγάλη επιτυχία!!!!!!! Δεν είχα δει θέατρο, δεν γνώριζα για το θέατρο, όμως πάντα είχα αυτήν την αίσθηση της θεατρικής μεταφοράς, να βλέπω ένα μυρμήγκι και να μπαίνω στη θέση του, αν ήμουν αυτό, σαν να΄μαι αυτό, πως θα έβλεπα τον κόσμο γύρω μου. Θέλω να πω ότι το να πάρω την απόφαση να γίνω ηθοποιός ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα ν αποφύγω, ήταν η ανάγκη της πραγμάτωσής μου!!! Έγινα ηθοποιός κρυφά, ούτε να τ ακούσουν οι γονείς μου!!!!!!!! Τους το είπα αφού είχα τελειώσει την σχολή και η μητέρα μου δεν το "χώνεψε" ποτέ. Xαιρόταν βέβαια πάντα με τις "όποιες μικρές επιτυχίες" μου, αλλά στις δύσκολες στιγμές κουνούσε το κεφάλι, αναστέναζε κι έλεγε με νόημα: "τώρα θα’ σουν ένας καθηγητής"!!!!!! Και αυτό μας φέρνει πάλι στο θέμα της Μαρί-Πιερ, η αποδοχή που ζητά-λαχταρά από τον πατέρα της στις επιλογές της”.
3. Οι περισσότεροι «Θεατρόφιλοι» της σελίδας, σας έμαθαν μέσα από το ρόλο της Μαρί-Πιέρ, στο έργο «Την Τρίτη στο σούπερ - μάρκετ» που παίζεται την φετινή θεατρική σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο», και μάλιστα παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα ήθελα να μας πείτε, που πιστεύετε οφείλετε η μεγάλη επιτυχία του ρόλου σας αλλά και του ίδιου του έργου.
“Σ αυτό που σας είπα πριν: στην αποδοχή-σεβασμό-υποστήριξη των όποιων επιλογών μας από τους γονείς και τους συνάνθρωπους μας, σ’ αυτό πιστεύω ότι οφείλεται η επιτυχία του έργου "Την Τρίτη στο σουπερ-μάρκετ" του Εμμανουέλ Νταρλέ!!!!!!! Ότι ενώ ο κόσμος έρχεται να συναντήσει αυτό το "διαφορετικό" πλάσμα, την Μαρί-Πιερ, μια γυναίκα που πολλά χρόνια πριν ήταν αγόρι και που πιστεύουν ότι θα δουν τουλάχιστον κάτι περίεργο ή εξωφρενικό, κάτι πολύ μακριά από τους ίδιους, βλέπουν τελικά ένα ανθρώπινο πλάσμα που ζητά απλά την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα της, το δικαίωμα της να ναι παιδί του, το ίδιο δικαίωμα που έχουμε όλοι κι αυτό συγκινεί!!!!!!!! Τώρα, η επιτυχία της παράστασης, οφείλεται σε κάτι που ανακάλυψα με τα χρόνια, ότι πάνω κι από τα έργα και από το πόσο σημαντικοί και σπουδαίοι είναι οι καλλιτέχνες που έρχονται να τα παραστήσουν, αυτό που κάνει την επιτυχία είναι η αλήθεια της συνάντησής τους, αυτό που συμβαίνει ανάμεσα τους, αυτό που μοιράζονται, αυτό που καταθέτουν από κοινού, αυτό ζει κι αναπνέει στη σκηνή, αυτό είναι που αγγίζει τους θεατές και κάνει την "επιτυχία" !!!!!! Η μαγική στιγμή μιας πραγματικής συνάντησης κι αυτήν την συνάντηση την είχα με την Κατερίνα Μπερδέκα που σκηνοθέτησε την παράσταση μας. Κι αυτό έφερε την όποια επιτυχία μας, γιατί η παράσταση και η Μαρί-Πιερ μεταφέρουν την χαρά, την αγάπη, το πάθος, την αλήθεια της συνάντησης δυο κι άλλων φυσικά συντελεστών που αγάπησαν και μοιράστηκαν "αυτή καθεαυτή" την στιγμή της δημιουργίας τους’”
4. Για όσους δεν το έχουν δει το συγκεκριμένο έργο, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό αλλά και για τον ρόλο που υποδύεστε στην παράσταση. Και τι ήταν αυτό που σας άρεσε περισσότερο στο έργο και στον ρόλο ώστε να απαντήσετε θετικά στην πρόταση αυτή;
“Το έργο «Την Τρίτη στο σουπερ-μάρκετ" του γάλλου συγγραφέα Εμμανουέλ Νταρλέ, ένας μονόλογος της ηρωίδας του Μαρί-Πιερ που συμπυκνώνει το οδοιπορικό της ζωής της -της επιλογής της να γίνει από Ζαν-Πιερ, Μαρί-Πιερ- της σχέσης της με τον γέρο πια και ανήμπορο πατέρα της, την κραυγή της για αποδοχή, σεβασμό κι αγάπη από τον ίδιο αλλά κι από έναν κόσμο που "δεν την βλέπει", που κάνει σαν "να μην υπάρχει, σε μια Τρίτη. Είναι αυτή η Τρίτη -για κάθε Τρίτη- που η Μαρί-Πιερ αφιερώνει στην φροντίδα του πατέρα της. Αυτήν την Τρίτη μοιράζεται με το κοινό, μια Τρίτη για μια ζωή. Από την πρώτη μου ανάγνωση του έργου ήξερα ότι έχω, εμπεριέχω την Μαρί-Πιερ "αυτή καθεαυτή" όπως λέει η ίδια αλλά και τον πατέρα της. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ, είπα αμέσως ναι θα το κάνω !!!!!!!! Ήξερα ότι ήταν η στιγμή που ερχόταν να με συναντήσει ένα έργο που όλα όσα με "συγκινούσαν" και με αφορούσαν ήταν παρόντα!!!!!!!! Το παιδί, ο άντρας, η γυναίκα, ο πατέρας, το θέμα της ταυτότητας, των επιλογών, των αναγκών, το πάθος και το σθένος να υπερασπίζεσαι τα "θέλω" σου!!!!! Όλα ήταν-είναι- εδώ και αισθάνομαι τυχερός που παίζω την Μαρι-Πιερ μου, το "κορίτσι μου" όπως την λέω και τον κύριο Αντρε τον πατέρα της”/
5. Μπορείτε να μας πείτε πώς σας επέλεξαν για τον συγκεκριμένο ρόλο και με ποιον από τους συντελεστές της παράστασης, είχατε την πρώτη επαφή;
“Λοιπόν ο Άκις Βλουτής, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ με είχε δει πριν ένα χρόνο να παίζω τον Μέντι στην «Lisbon Traviata» του Τερ. ΜακΝαλλι και με πρότεινε στην Κατερίνα Μπερδέκα που θα σκηνοθετούσε το έργο. Σας είπα πόσο μου άρεσε το έργο όταν το διάβασα, όποτε όταν συνάντησα την Κατερίνα και κατάλαβα ότι μπορώ να την εμπιστευτώ κι εκείνη εμένα και παράλληλα ότι μιλάμε την ίδια «γλώσσα» την θεατρική, πασιχαρής κι ευτυχισμένος είπα ΝΑΙ. Εδώ όμως να υπογραμμίσω την σημασία αυτής της επιλογής σε καιρούς κρίσης, του Άκι Βλουτή και του Νίκου Αναγνωστόπουλου της εταιρίας "ΣΥΝ ΕΠΙ" που εμπιστεύτηκαν έναν σχετικά άγνωστο στο πλατύ κοινό ηθοποιό θεάτρου, και μου χάρισαν αυτό το δώρο. Τους ευχαριστώ”!
6. Ήταν δύσκολο να μπείτε μέσα στον ρόλο της Μαρί - Πιέρ; Τι κάνατε για να επιτευχθεί αυτό και τι κερδίσατε μέσα από αυτό το ρόλο;
“Η Μαρι-Πιερ!!!!!!!!Οχι δεν ήταν δύσκολη για μένα η Μαρι-Πιερ, αντίθετα ήταν η διαδικασία της δημιουργίας της ένα ταξίδι χαράς, παιχνιδιού και ουσιαστικής καταβύθισης στην «αλήθεια» της. Έχω παίξει πολύ πιο απαιτητικούς και αυτό που λένε «δύσκολους» ρόλους, θεατρικά η Μαρι-Πιερ είναι στην «γκάμα» μου, αυτό που έκανα σαν ηθοποιός ήταν να της δημιουργήσω «δυσκολίες»!!!!!!! Να μην ενδώσω στην «ευκολία» που παρέχει το ίδιο το κείμενό της, αλλά να απαιτήσω από τον εαυτό μου διαδρομές από τα πιο δύσβατα μονοπάτια της ψυχής μου, ν’ ανοιχτώ αθώος κι ευάλωτος σε περιοχές εντός μου ανεξερεύνητες κι αυτό νομίζω πέτυχα, να είμαι η Μαρι-Πιερ, μαζί με όλα εκείνα που και η ίδια δεν γνωρίζει για τον εαυτό της, δηλαδή ένας «ολόκληρος», ένας πραγματικός-κι επομένως ποιητικός-άνθρωπος! Καταλαβαίνετε λοιπόν σ αυτή την βουτιά πόσο σημαντικός είναι κάποιος «οδηγός», συνεργός ψύχραιμος και αποτελεσματικός όπως είναι για τον ηθοποιό ο σκηνοθέτης του! Η Κατερίνα Μπερδέκα ούτε ένα λεπτό δεν μ άφησε από τα μάτια της, με υπομονή, πίστη, χιούμορ, ετοιμότητα να μου δώσει την γερή σπρωξιά στην σωστή στιγμή, ή να με συγκρατήσει από την πτώση επίσης. Στην συνέχεια, μαζί με τους άλλους συντελεστές, τον Νίκο Αναγνωστόπουλο που «δούλεψε» την εικόνα του «κοριτσιού» μας και κυρίως τον σκηνικό της χώρο - την τοποθέτησε σ αυτήν την «λευκή της στιγμή» στον χωροχρόνο-ο Δημήτρης Παπαλάμπρου που άκουσε την φωνή, την μελωδία της Μαρι-Πιερ πίσω από τα λόγια της, μουσική που παίζει ζωντανά στο πιάνο ο Θέμις Συμβουλοπουλος!!! Ο πιανίστας της Μαρι-Πιερ. Με τόση ευαισθησία !!!!! Ξέρετε εδώ συμβαίνει το καταπληκτικό, αντί ν’ ακούω εγώ ο ηθοποιός, «ακούει» ο Θέμις, είναι σαν να αφουγκράζεται τους κραδασμούς κι η φράση του σαν να βγαίνει κατευθείαν από την ψυχή μου, ωραίες μαγικές στιγμές και φυσικά μην ξεχάσω τα φώτα -θέατρο χωρίς φώτα ε; μεγάλη ιστορία το φως-ο Τάσος Παλαιορούτας και φυσικά όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου που υποστηρίζουν με την δουλειά τους, αλλά και με την αγάπη τους την παράσταση. Να πω λοιπόν σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ”.
7. Το έργο αναφέρεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας, πιστεύετε ότι στην χώρα μας, έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προόδου στο θέμα αυτό; Η δική σας άποψη στο θέμα που αναφέρεται το έργο, ποια είναι;
“Λυπάμαι που το λέω, αλλά στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω ή μάλλον «αλλού» όσον αφορά στην όποια ανθρώπινη κατάσταση ορίζουμε ως «διαφορετικότητα». Για μένα όλα αρχίζουν εκεί που το τοποθετεί κι ο Νταρλέ, στο σπίτι, στους γονείς. Οι ίδιοι οι γονείς όχι απλά να «αποδεχτούν» -αυτό είναι η βάση- για μένα οφείλουν να ωθήσουν το παιδί τους στο να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει με την συνδρομή τους και την αγάπη τους την «διαφορετικότητα» του. Εννοώ μ΄ αυτό ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, ποιός είναι ίδιος με ποιον; Θυμόμαστε ότι κάποτε το να πεις ότι θα γίνεις ηθοποιός στα αυτιά της οικογένειας ηχούσε σαν «το παιδί μας θα γίνει πουτάνα». Οι εποχές και οι κοινωνίες των ανθρώπων είναι πάντα εχθρικές με τα απωθημένα τους, με τους ίδιους τους φόβους τους, η κοινωνία που δεν αντέχει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, που δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί επί ίσοις όροις τον ένα έναντι των πολλών, έχει δρόμο μπροστά της ώστε να λέγεται δημοκρατική. Παράλληλα, ό,τι μας λείπει σε «παιδεία» -δηλαδή το αυτονόητο: αποδοχή που σημαίνει σεβασμός –το συμπληρώνουμε με το χιούμορ, τουλάχιστον έχουμε χιούμορ! Αυτό όμως δεν σώζει την κατάσταση, απλά της δίνει μια διάσταση καρικατούρας. Αυτή η ελληνική καρικατούρα που πια πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς της πολιτείας μας. Καρικατούρες παντού: από την πολιτική ως την λαϊκή”!
8. Ποια φράση του έργου, σας αντιπροσωπεύει σαν ηθοποιό αλλά και ως άνθρωπο;
“Α εδώ θα σας πω, όχι μια φράση, αλλά έναν χαρακτηρισμό που πρωταγωνιστεί κι είναι η πεμπτουσία της ηρωίδας μου. «ΑΥΤΗ ΚΑΘΕΑΥΤΗ». Όπως έλεγα πριν, όχι μια καρικατούρα ζωής, μιας ζωής για σένα, χωρίς εσένα. Το δικαίωμα να είσαι ολόκληρος, με τις αντιθέσεις σου, το δικαίωμα να έχεις ελαττώματα, ψεγάδια, ρωγμές, αμφιβολίες… Όλα αυτά που κρύβουμε στο πατάρι γιατί απλά δεν μπορούμε να τα πετάξουμε, αλλά και μαζί το δικαίωμα στο όνειρο !!!!!!!! Πάνω απ όλα το δικαίωμα στον εαυτό μου, στον αυτοκαθορισμό μου!!!!!!! Όχι ότι αυτά είναι εύκολα και μπορούμε να τα κερδίσουμε, ούτε πιστεύω ότι οι άλλοι κυρίως δεν μας τα δίνουν!!!!!!!! Όχι, εμείς δεν τα δίνουμε σε μας, εμείς τα οφείλουμε σε μας, γιατί εμείς είμαστε και οι άλλοι. Η καλή μου Μαρι-Πιερ έχει κερδίσει αυτόν τον αγώνα-μπορεί να τον πλήρωσε με την ζωή της- αλλά έχει κερδίσει το «αυτή καθεαυτή» και πιστέψτε με, αυτό δεν είναι λίγο!!!!!!!!”
9. Βάσει όλης αυτής της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, οι ηθοποιοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες, πιστεύετε ότι θα πρέπει να παίρνουν θέση και να διατυπώνουν την άποψη τους ξεκάθαρα;
“Ναι φυσικά οι καλλιτέχνες –όσοι το αισθάνονται φυσικά- μπορούν να τοποθετηθούν, να μιλήσουν, να βοηθήσουν στην κατανόηση του προβλήματος, ακόμη και να φωτίσουν ποιοτικά άλλες όψεις του, όπως όλοι μας, έτσι; Όλοι το ζούμε, όλοι υποφέρουμε, όλοι είμαστε απογοητευμένοι από κάτι που φοβόμασταν, αλλά κάναμε και σαν να μην μας αφορά !!!!!!Δεν πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες ειδικά «πρέπει» να μιλήσουν. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν κι έτσι να πουν περισσότερα και ουσιαστικότερα. Ακούς καμιά φορά καλλιτέχνες να μιλούν κι είναι, ας μου επιτραπεί η λέξη, «κατώτεροι» του έργου τους. Σκέφτομαι πόσο περισσότερα λένε με την πραγματική τους γλώσσα που είναι η τέχνη τους. Υπάρχουν κι εδώ φυσικά οι μεγάλες φωτεινές εξαιρέσεις, ευτυχώς”.
10. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αξία της ζωής;
“Τη ζωή !!!!!!!!!Η ΖΩΗ Η ΙΔΙΑ. Και φυσικά εννοώ το να ζεις τη ζωή με τον δικό σου -μοναδικό σου- τρόπο !!!!!!! Η φράση που με προσδιορίζει, ξέρετε, είναι το «δίνω σημασία»!!!!! Είναι πιστεύω τόσο σημαντικό στην ζωή να δίνουμε σημασία, την σημασία φυσικά που αναλογεί σε κάθε τι, να μην προσπερνάμε, να βλέπουμε, να ακούμε. Οι άνθρωποι, ειδικά όταν είμαστε νέοι, περιμένουμε πολλά από τους άλλους, πολλές φορές περιμένουμε να μας δώσουν σημασία! Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι αν δεν δώσουμε εμείς σημασία στην στιγμή, στην κάθε μας στιγμή, την χάνουμε. Και ίσως τότε, κάποτε, έχουμε πίσω μας μια ζωή χωρίς σημασία και το τραγικό: χωρίς σημασία για μας που την ζήσαμε έτσι, όσο σημαντική κι αν φαίνεται η ζωή μας στους άλλους”.
11. Πού σας βρίσκει κανείς εκτός από το θέατρο; Και γενικά τι σας ευχαριστεί εκτός από το θέατρο;
“Α που να με βρεις; Στην γειτονιά μου, μ αρέσουν τα συνοικιακά στέκια, έχω το στέκι μου, με ανθρώπους κανονικούς, χα χα, μ αρέσει να πηγαίνω σ ένα μικρό μπαρ, να συναντώ ανθρώπους που ευτυχώς δεν έχουν σχέση με το θέατρο. Μεγάλη μου αγάπη, όπως σε πολλούς φυσικά, είναι να ταξιδεύω, αλλά μ αρέσει να πάω σε μια πόλη και να μείνω εκεί, δεν μου αρέσουν ξέρετε τα τουρ, θέλω να περπατήσω τους δρόμους της μέχρι να μπορώ να δω αυτό που δεν φαινόταν την πρώτη μέρα, αν είναι δυνατόν, γιατί πάντα υπάρχει ακόμη κάτι που απομένει να δεις, ακόμη κι εκεί που κοιτάς κάθε μέρα”!
12. Ποια είναι τα προσεχή σας σχέδια;
“Δεν έχω ακόμη «προσεχώς»!!!!Είμαι στην «Τρίτη στο σουπερ-μάρκετ» ακόμη κι ελπίζω να συνεχίσω λίγο ακόμη, θα θελα πολύ το «κορίτσι μου» την Μαρι-Πιερ μου να την ταξιδέψω. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι ένα όνειρο μου, ελπίζω να πραγματοποιηθεί, να πάω την Μαρι-Πιερ –να με πάνε φυσικά χα χα-στην Θεσ/κη, στην Πάτρα, και σ άλλες πόλεις που αγαπώ και βλέπουμε”.
13. Ποια από τα θεατρικά σας όνειρα και στόχους έχετε πραγματοποιήσει; Υπάρχει κάποιος ρόλος ή και έργο που θα θέλατε και εύχεστε να παίξετε στο θεατρικό σανίδι;
“Ξέρετε συμπληρώνω 24 χρόνια στο θέατρο, σαν ηθοποιός στο θέατρο (από το 1988 που αποφοίτησα από την σχολή του Εθνικού θεάτρου). Τα όνειρα του τότε έγιναν τα όνειρα του χθες και τα όνειρα του χθες έφεραν τα όνειρα του σήμερα. Δεν είχα ποτέ συγκεκριμένα-που να αναφέρονται σε ρόλους ή έργα δηλαδή-όνειρα, είχα στόχους που όταν απομακρυνόμουν από αυτούς, είχα ένα καμπανάκι που χτυπούσε ώστε να μ επαναφέρει σε πορεία. Ένας στόχος μου πάντα κι από την αρχή, ήταν το αρχαίο δράμα, τα «μεγάλα αυτά κείμενα», η Επίδαυρος και τα άλλα αρχαία μας θέατρα. Αυτό το όνειρο το πραγματοποίησα, με πολύ κόπο, αφοσίωση, αφιέρωση το έζησα κι εύχομαι να συνεχίσω να το ζω. Γενικά όμως όνειρα δεν έχω. Όχι. Όνειρο μου είναι να είμαι στην σκηνή, αλλά να είμαι «αυτός καθεαυτός» ο Φαίδων Καστρής, όπως ήμουν πάντα, καλό παιδί -αλλόκοτο- ονειροπόλο και με πάθος, αφοσιωμένος στην τέχνη μου”!



21 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ ΠΙΚΑΣΟ














Ο Αντόνιο Μπαντέρας θα υποδυθεί τον Πάμπλο Πικάσο.Ο Ισπανός ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία-βιογραφία «33 Days» (33 Ημέρες) ερμηνεύοντας τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο που πέθανε το 1973 σε ηλικία 91 ετών, αφιερώνοντας 80 περίπου χρόνια σε μια καλλιτεχνική παραγωγή που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της μοντέρνας τέχνης
Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Κάρλος Σαούρα και θα αφορά στην περίοδο που ο διάσημος καλλιτέχνης δούλευε πάνω σε  ένα από τα σημαντικότερα έργα του την Γκουερνίκα. 
Επίσης η ταινία φιλοδοξεί να ρίξει φως και στην ερωτική σχέση του Πικάσο με την Ντόρα Μαρ, μια επίσης διακεκριμένη καλλιτέχνιδα, η οποία απαθανάτισε σε μια σειρά φωτογραφιών την διαδικασία της ζωγραφικής της Γκουερνίκα.
Το έργο έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. 
Το 1981 η Γκουερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Cas?n del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο Ντελ Πράδο. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.
Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και την Γκουερνίκα και αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι.

TΑ ΟΣΚΑΡ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


*19 υποψηφιότητες έχουν λάβει ηθοποιοί που ερμήνευσαν βασιλιάδες και βασίλισσες της Αγγλίας. Αυτοί είναι οι: Τσάρλς Λότον ως Ερρίκος H' στο «The Private Life of Henry VIII», Λόρενς Ολίβιε ως Ερρίκος E' στο «Henry V» και ως Ριχάρδος Γ' στο «Ricard III», Πήτερ Ο'Τουλ ως Ερρίκος Β' στο «Becket» και ξανά ως Ερρίκος Β' στο «Lion in Winter», Ρίτσαρντ Μπάρτον ως Ερρίκος Η΄στο «Anne of the Thousand Days», Κένεθ Μπράνα ως Ερρίκος E' στο «Henry V», Νάιτζελ Χόθορν ως Γεώργιος Γ' στο “The Madness of King George”, Κόλιν Φερθ ως Γεώργιος ο Στ' στον “Λόγο του Βασιλιά”, Κάθριν Χέμπορν ως η Ελεωνόρα της Ακουιτανίας στο “Lion in Winter”, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ ως Αν Μπολέιν στο «Anne of the Thousand Days», Τζούντι Ντεντς ως Βικτόρια στο «Mrs Brown», Κέιτ Μπλάνσετ ως Ελισάβετ Α' στο «Elizabeth», Έλεν Μίρεν ως Ελισάβετ Β΄στο «The Queen», Κέιτ Μπλάνσετ ως Ελισάβετ Α' στο «Elizabeth: The Golden Age», Ρόμπερτ Σο ως Ερρίκος Η' στο «A Man for all Seasons», Έλεν Μίρεν ως Σάρλοτ στο «The Madness of King George», Τζούντι Ντεντς ως Ελισάβετ Α' στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ως Ελισάβετ στον «Λόγο του Βασιλιά».
* 23 ταινίες που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας: ο αριθμός των ταινιών στις οποίες εμφανίστηκε η ηθοποιός Μπες Φλάουερς (οι περισσότερες που έχει εμφανιστεί ποτέ ηθοποιός). Ήταν κομπάρσος σε όλες.
* 5 λεπτά: η διάρκεια της συντομότερης τελετής απονομής στην ιστορία των Όσκαρ (το 1929)
* 4 ώρες και 23 λεπτά: η διάρκεια της πιο μεγάλης τελετής απονομής στην ιστορία των Όσκαρ (το 2002)
* 16 ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ καλύτερης ταινίας διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη: «The Broadway Melody», «The Great Ziegfeld», «You Can't Take It with You», «Going my Way», «The Lost Weekend», «Συμφωνία Κυρίων», «Όλα για την Εύα», «Marty», «Η Γκαρσονιέρα», «West Side Story», «Ο Καουμπόι του Μεσονυκτίου», «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία», «Ο Νονός», «Ο Νονός Μέρος Β'», «Annie Hall», «Κράμερ Εναντίον Κράμερ».
* 5 υποψήφιοι που οι χαρακτήρες που υποδύονταν έβλεπαν νεκρούς ανθρώπους: Ρόλαντ Γιανγκ (Topper), Λορενς Ολίβιε (Άμλετ), Γούπι Γκόλντμεργκ (Ghost), Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ (Η Έκτη Αίσθηση), Μέριλ Στριπ (Σιδηρά Κυρία).
* 2 υποψήφιοι για Όσκαρ και Χρυσό Βατόμουρο για τον ίδιο ρόλο: Έιμι Ίρβινγκ (Yentl), Τζέιμς Κόκο (Only When I Laugh).
* 11: οι περισσότερες υποψηφιότητες ταινίες χωρίς νίκη («The Turning Point», «The Color Purple»)
* 5 ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε ο Τζον Καζάλ στη ζωή του ήταν υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
* 1 ηθοποιός ερμήνευσε νικητή Όσκαρ και κέρδισε Όσκαρ (η Κέιτ Μπλάνσετ ως Κάθριν Χέμπορν στο The Aviator).
* 102 ετών: η ηλικία της Λουίζ Ράινερ, της γηραιότερης εν ζωή νικήτριας βραβείου (καλύτερη ηθοποιός στο «The Great Ziegfeld» του 1937 και στο «The Good Earth» του 1938)
* 6 σκηνοθέτες κέρδισαν Όσκαρ σκηνοθεσίας με την πρώτη τους ταινία: Ντέλμπερτ Μαν (Marty, 1956), Τζερόμ Ρόμπινς (West Side Story, 1962), Ρόμπερτ Ρέντφορντ (Ordinary People, 1980), Τζέιμς Λ.Μπρουκς (Terms of Endearment, 1984), Κέβιν Κόστνερ (Χορεύοντας με τους Λύκους, 1991), Σαμ Μέντες (American Beauty, 2000).
* 5 ηθοποιοί υποψήφιοι για πολλαπλούς ρόλους σε μία ταινία: Τσάρλι Τσάπλιν (Ο Μεγάλος Δικτάτωρ), Χοσέ Φερέρ (Moulin Rouge, 1952), Πήτερ Σέλερς (SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα), Λι Μάρβιν (Cat Ballou), Νίκολας Κέιτζ (Adaptation).

20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την Γουίτνει Χιούστον έκανε ο πρώην σοφέρ της Αλ Μπόουαν , για την περίοδο που η  τραγουδίστρια ήταν άσχημα μπλεγμένη με ουσίες
Συγκεκριμένα ο Μπόουαν ισχυρίζεται ότι η Γουίτνει Χιούστον είχε τη χειρότερη συμπεριφορά από όσους σταρ είχαν μπει ποτέ στη λιμουζίνα του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, του ζητούσε να την πηγαίνει σε γκέτο για να αγοράζει κοκαΐνη από εμπόρους, είχε δει την ίδια και τον πρώην σύζυγό της, Μπόμπι, να εμπλέκονται σε σεξουαλική πράξη με ακόμη ένα διάσημο άτομο, ενώ η Γουίτνεϊ έκανε χρήση ναρκωτικών ακόμη και μπροστά στην κόρη της.
"Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Είχα τη Γουίτνεϊ Χιούστον στο πίσω μέρος της λιμουζίνας μου να παίρνει κοκαΐνη μπροστά στην 6χρονη κόρη της, η οποία καθόταν δίπλα της και έπαιζε με μία κούκλα. Ήταν εκτός ελέγχου. Έχω μεταφέρει μεγάλους σταρ στο πέρασμα των χρόνων, τον Μάικλ και την Τζάνετ Τζάκσον, τον Όζι Όσμπορν, όμως η Γουίτνεϊ ήταν η χειρότερη. Ήταν τραγική. Αυτή η σούπερσταρ που λάτρευε ο κόσμος ήταν στο αυτοκίνητό μου, ναρκομανής, ράκος. Ήταν τόσο θλιβερό. Έπαιρναν και οι δύο ναρκωτικά μπροστά στην κόρη τους και η Γουίτνεϊ της έλεγε: "Μωρό μου, η μαμά και ο μπαμπάς κάνουν πράγματα για μεγάλους'".


ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ


Μάχη για να σώσει την όρασή της δίνει η 77χρονη Τζούντι Ντεντς.
Το αφεντικό του Τζέιμς Μποντ, η διάσημη «Μ» των ταινιών του θρυλικού κατάσκοπου υποφέρει από μια εκφυλιστική ασθένεια που της στερεί σιγά-σιγά την όρασή της.
Το πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα η Τζούντι Ντεντς να μη μπορεί να διαβάζει τα σενάρια ταινιών.
«Είναι συνήθως η κόρη, η ο ατζέντης μου ή ένας φίλος και στην πραγματικότητα αυτό μ’ αρέσει διότι κάθομαι εκεί και φαντάζομαι την ιστορία στο μυαλό μου»/
«Το πιο άσχημο είναι όταν έχω απέναντί μου κάποιον άνθρωπο και δεν μπορώ να δω το πρόσωπό του. Είναι σαν να συνομιλώ συνεχώς με αγνώστους».
Η Ντεντς έκανε το ντεμπούτο της το 1957 στο Old Vic του Λονδίνου και από τότε πρωταγωνίστησε σε πολλά κινηματογραφικά, θεατρικά και τηλεοπτικά έργα ενώ έχει κερδίσει ΄Οσκαρ για το ρόλο της ως Ελισάβετ στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ


Η ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, καθώς και εκείνη στην Εθνική Πινακοθήκη, καθιστά απαραίτητη την αλλαγή του τρόπου προστασίας των μουσείων. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αστυνομία, καθώς και η καλύτερη εκπαίδευση των αρχαιοφυλάκων. 
.Τα προβλήματα με τη φύλαξη των μουσείων είναι πολλά: το μέτρο της εφεδρείας που εφαρμόστηκε πριν από λίγο καιρό και στο υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από την απώλεια επιστημονικού προσωπικού, δημιούργησε νέα προβλήματα στη φύλαξη αρχαιοτήτων. 
Σήμερα περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων στο υπουργείο Πολιτισμού είναι κενές. Αντί των 3.700 που απαιτούνται, υπηρετούν μόνο 1.200.
Και αυτά τα προβλήματα υπάρχουν χωρίς το διευρυμένο ωράριο, που ισχύει στα μουσεία το καλοκαίρι, για τα οποία απαιτείται η πρόσληψη ωρομισθίων.

Τα κλοπιμαία
Μεταξύ των 65 αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από τις πέντε προθήκες, τις οποίες οι ληστές έσπασαν με βαριοπούλα, βρισκόταν και ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα της Μυκηναϊκής εποχής από την Άνθεια της Μεσσηνίας, το οποίο φέρει παράσταση ταυροκαθαψίων, γεγονός που παραπέμπει στην απαρχή των αθλητικών αγώνων στα Προϊστορικά χρόνια. Πρόκειται για το πιο πολύτιμο από τα εκθέματα που εκλάπησαν. Ευτυχώς, το δεύτερο σφραγιστικό χρυσό δακτυλίδι από τάφο στη Πάτρα δεν εκλάπη. Ένα χάλκινο ειδώλιο δρομέα, που επίσης εκλάπη, επρόκειτο να ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη μεγάλη έκθεση «Ολυμπία: Μύθος και λατρεία», που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους - Μπάου τον Αύγουστο.
Άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν στις προθήκες ήταν αγγεία μελανόμορφα και ερυθρόμορφα, ειδώλια χάλκινα και πήλινα.
Φαίνεται πως τα κρύσταλλα που καλύπτουν τις προθήκες περιόρισαν κάπως την κλοπή, καθώς από το χτύπημα της βαριοπούλας άνοιξε μόνο μία οπή, από την οποία οι ληστές προσπάθησαν να βγάλουν όσα περισσότερα εκθέματα μπορούσαν, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους.

ΤΑ ΟΣΚΑΡ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΑ


Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για συντηρητισμό, λέγοντας ότι αυτό φαίνεται και στα Όσκαρ. Έρευνα των Los Angeles Times ανακάλυψε ότι η Ακαδημία είναι πολύ περισσότερο «μονολιθική» από ότι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί ποσοστό 94% των μελών είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες.
Το ποιοι είναι μέλη της Ακαδημίας αποτελεί εδώ και χρόνια επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η Ακαδημία δεν δημοσιεύει λίστα με τα μέλη της.
«Δεν ξέρω καν ποιος είναι μέλος» δηλώνει η Βαϊόλα Ντέιβις, μέλος και εκείνη της Ακαδημίας και υποψήφια φέτος για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της Ακαδημίας που μπορούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ είναι κατά 94% λευκοί και κατά 77% άνδρες. Αφροαμερικανοί είναι περίπου το 2%, ενώ Λατίνοι είναι ένα ποσοστό μικρότερο του 2%.
Μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 62 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών.
Η Ακαδημία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου του σινεμά και σχεδόν το 50% των ηθοποιών που αποτελούν μέλη της έχουν εμφανιστεί στην οθόνη τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς η ιδιότητα του μέλους είναι ισόβια, εκατοντάδες από τα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν εργαστεί σε ταινίες εδώ και χρόνια.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και άτομα που έχουν εγκαταλείψει εντελώς την βιομηχανία του σινεμά, αλλά εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ (όπως μία καλόγρια, ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και ένας απόστρατος ειρηνευτικού σώματος). 
Ανώτερα στελέχη της Ακαδημίας –ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Τομ Σέρακ- παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει ποικιλομορφία και προσθέτουν ότι κάνουν προσπάθειες γι’ αυτό. Τονίζουν, όμως, ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, επειδή η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία, και αργή, επειδή η Ακαδημία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των μελών της εδώ και μία δεκαετία.
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας: ο πρώτος είναι να λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο δεύτερος να κάνει αίτηση και να προταθεί από δύο μέλη ενός επαγγελματικού κλάδου ή να έχει τη στήριξη από την επιτροπή μελών ενός κλάδου ή από το προσωπικό της Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι επιτροπές μελών ψηφίζουν για τους υποψήφιους, αυτοί που λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δέχονται πρόσκληση να γίνουν μέλη της Ακαδημίας. Η Ακαδημία διαθέτει 5.765 μέλη.

O ΓΑΒΡΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

«Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα θύματα ενός οικονομικού πολέμου. Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης που διαδήλωσε υπέρ της Ελλάδας μαζί με χιλιάδες άλλους κατοίκους του Παρισιού, μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση που τηρεί η Γερμανία, είπε με νόημα ότι δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», υποστήριξε ότι η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία ώστε να αλλάξει το ελληνικό κράτος, ενώ ευχήθηκε στους Έλληνες «κουράγιο και αισιοδοξία», διαμηνύοντας ότι «θα περάσει κι αυτός ο καημός». 
Ο Κώστας Γαβράς υποστήριξε πως «αυτή η τρομερή κρίση μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξει ριζικά το ελληνικό κράτος. Αυτοί που δεν πλήρωναν τους φόρους, αυτοί οι υπουργοί που έπαιρναν δώρα απ' τους ξένους. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, αυτά πρέπει να αλλάξουν ουσιαστικά».
Ακόμη ο σκηνοθέτης ευχήθηκε «κουράγιο και αισιοδοξία», στέλνοντας σε όλους τους Έλληνες το μήνυμα ότι «θα περάσει κι αυτός ο καημός».

17 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ


Το περίφημο Kodak Theater που φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια τις τελετές απονομής των βραβείων Όσκαρ δεν θα ονομάζεται πια Kodak. Η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με το θέατρο. Άγνωστο παραμένει εάν τα Όσκαρ θα συνεχίσουν να διεξάγονται εκεί.
Ο λόγος για την απόφαση της Eastman Kodak Co. είναι οικονομικός. Η εταιρεία είχε υπογράψει μία συμφωνία 74 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να δώσει στο θέατρο το όνομά της.
Εξαιτίας, όμως, των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, η Kodak αποφάσισε να διακόψει τη συμφωνία μέχρι να ανακάμψει.Οικονομικοί σύμβουλοι της εταιρείας δήλωσαν πως τα πλεονεκτήματα για την εταιρεία είναι μικρά σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για να ονομάζεται το θέατρο Kodak.
Η εταιρεία στην οποία ανήκει το θέατρο δεν είναι υποχρεωμένη να αφαιρέσει το Kodak από την πρόσοψή του πριν από τις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής των βραβείων.
Από το 2002 το «παλάτι των Όσκαρ», χωρητικότητας 3.300 θέσεων, φιλοξενούσε τις τελετές απονομής των βραβείων.
Βρίσκεται στη γωνιά της Hollywood Boulevard και της Highland Avenue, μόλις ένα τετράγωνο απόστασης από το περίφημο Roosevelt Hotel όπου διεξήχθη η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων το 1929.

ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ


Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν σημειωθεί δύο φοβερές κλοπές σε χώρους, που θα έπρεπε να φυλάσσονται σαν θησαυρός.
Πρώτα η Εθνική Πινακοθήκη από την οποία κατάφεραν  μέσα σε επτά μόλις λεπτά να αφαιρέσουν  τους τρεις πίνακες στολίδια: Έναν του Πικάσο, έναν του Μοντριάν και έναν του Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) του 17ου αιώνα.
Σήμερα η νέα κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία που αποδεικνύει περίτρανα ότι η χώρα είναι εντελώς ανοχύρωτη και έτοιμη να παραδοθεί σε όποιον επιθυμεί να την λεηλατήσει.
Περίπου 65 εκθέματα, ανεκτίμητης αξίας-όλα με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες- εκλάπησαν από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από εισβολή 2 κουκουλοφόρων στις 7 μισή το πρωί.  Δύο κουκουλοφόροι, μιλώντας σπαστά ελληνικά, μπήκαν στο μουσείο και ζήτησαν από την υπάλληλο στεφάνια και γραμματόσημα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, οι δράστες την έδεσαν και τη φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να σπάζουν τις γυάλινες προθήκες, αφαιρώντας κυρίως χάλκινα και πήλινα εκθέματα, αλλά κι ένα χρυσό δαχτυλίδ. 
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλλε την παραίτηση του, η οποία εξετάζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά όποιος και αν πάρει την θέση του είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα. Τα μουσεία έχουν μείνει ξέφραγο αμπέλι εξαιτίας των κενών θέσεων.
Όπως αναφέρει η διευθύντρια του μουσείου, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ενημερωθεί ότι το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες τουρίστες καθημερινά παραμένει χωρίς φύλακα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Οι συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού και το «πάγωμα» των προσλήψεων, έστω και προσωρινού προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία από ότι φαίνεται είναι μη αναστρέψιμη...
Το  θεματολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται στην άκρη της πόλης (δεν βρίσκεται δηλαδή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο) και είναι το πρώτο Μουσείο που αναπαλαιώθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 για να στεγάσει τα ευρήματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.
Στις προθήκες και στους χώρους του βρίσκονται 463 έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά  και αντικείμενα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από άλλα Μουσεία της Ελλάδας.


16 Φεβρουαρίου 2012

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ


Το χρυσωρυχείο της βασίλισσας του Σαββά πιστεύει ότι ανακάλυψε Βρετάνη αρχαιολόγος στην βόρεια Αιθιοπία, όπου διενεργεί ανασκαφές. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις το χρυσωρυχείο βρίσκεται θαμμένο 1,2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ενώ κοντά του εντοπίσθηκαν τα ερείπια αρχαίου ναού και η θέση ενός πεδίου μάχης. Η Λουίζ Σκόφιλντ πρώην επιμελήτρια στο Βρετανικό Μουσείο είναι η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που ετοιμάζεται να λύσει το μυστήριο για τους αμύθητους θησαυρούς, που σύμφωνα με τους θρύλους κατείχε η βασίλισσα του Σαββά.
Στη Βίβλο αλλά και στο Κοράνι αναφέρεται το όνομα αυτής της βασίλισσας, που έφθασε σχεδόν 3.000 χρόνια πριν στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη ακολουθία μεταφέροντας πάνω σε καμήλες τεράστιες ποσότητες χρυσού, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά ως δώρο για το βασιλιά Σολομώντα.
Το πρώτο στοιχείο που έκανε την αρχαιολόγο να πιστέψει, ότι βρίσκεται επί τα ίχνη της βασίλισσας ήταν η επιγραφή πάνω σε μία λίθινη στήλη περίπου 6 μέτρων, στην οποία είναι χαραγμένος ένας ήλιος και μία ημισέληνος, σύμβολα της χώρας του Σαββά.«Σύρθηκα κάτω από τη στήλη, έχοντας στο νου μου την τεράστια κόμπρα, που με προειδοποίησαν ότι ζει εκεί και ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με μία επιγραφή στη γλώσσα των Σαββαίων», ανέφερε η ίδια.

ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ


Η Μέριλ Στριπ και η Τζούλια Ρόμπερτς θα συμπρωταγωνιστήσουν στην κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής παράστασης «August: Osage County».
Η εταιρεία Weinstein Co. έχει αναλάβει την παραγωγή του συζητείται εδώ και πολύ καιρό ενώ ο Τζον Γουέλς θα υπογράψει την σκηνοθεσία. Η παραγωγή της κινηματογραφικής μεταφοράς του βραβευμένου με Πούλιτζερ και Τόνι θεατρικού έργου του Τρέισι Λετς θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο με πρωταγωνίστριες τις Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς στους ρόλους μητέρας και κόρης αντίστοιχα. Η ιστορία αφορά στις σχέσεις των γυναικών μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Η Μέριλ Στριπ θα υποδυθεί την 65χρονη Βάιολετ Γουέστον μια μητριαρχική φιγούρα εθισμένη μεν στα αντικαταθλιπτικά χάπια, αλλά με κοφτερό μυαλό και φαρμακερή γλώσσα, η οποία γνωρίζει όλα τα οικογενειακά μυστικά και δεν διστάζει να τα αποκαλύψει σε βάρος άλλων και σε όφελος δικό της, ενώ η Τζούλια Ρόμπερτς θα υποδυθεί μία από τις κόρες της.

15 Φεβρουαρίου 2012

ΘΑ ΚΗΔΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΙΚΡΗ


Το Σάββατο θα τελεστεί τελικά η κηδεία της Γουίτνεϊ Χιούστον, η οποία βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της σουίτας του ξενοδοχείου Beverly Hills, στο Λος Άντζελες. Η κηδεία της θα γίνει στο Νιούαρκ (Νιού Τζέρσι) στην εκκλησία όπου τραγουδούσε όταν ήταν παιδί.




14 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ


 Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις των τραγουδιών και των άλμπουμ της Γουίτνεϊ Χιούστον, μετά τον ξαφνικό θάνατο της στο Λος Άντζελες. Το τραγούδι της «I Will Always Love You» βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple iTunes.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το άλμπουμ που περιέχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διάσημης τραγουδίστριας είναι στη δεύτερη θέση, μετά από αυτό της Αντέλ, η οποία θριάμβευσε στα βραβεία Grammy.
Στην κατάταξη των 200 τραγουδιών που έχουν «κατέβει» τις πιο πολλές φορές στο iTunes, η Χιούστον εμφανίζεται 42 φορές.

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ

Τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έκανε γνωστή την απόφαση του ΥΠΠΟΤ στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εσωτερικές ζημιές είναι μικρότερες από τις ζημιές που έχει υποστεί το εξωτερικό του κτιρίου.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Νιού Τζέρσι, μεταφέρθηκε η σορός της πρόωρα χαμένης Γουίτνεϊ Χιούστον. Η οικογένειά της τραγουδίστριας επιθυμεί να οργανώσει αγρυπνία την Πέμπτη και την κηδεία της την Παρασκευή. Οι τελετές θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Prudential Center, στο Νιούαρκ, χωρητικότητας 18.000 ατόμων. 
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος της στην μπανιέρα της σουίτας του ξενοδοχείου Beverly Hills, στο Λος Άντζελες. δεν προήλθε από πνιγμό, καθώς στο πνευμόνια της βρέθηκε ελάχιστο νερό, αλλά από συνδυασμό αλκοόλ με χάπια. Οι Αρχές, μάλιστα, αναμένεται να ερευνήσουν πως βρέθηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες χαπιών στο δωμάτιό της στο Beverly Hill Hilton Hotel. Πηγές θέλουν τα χάπια να ήταν συνταγογραφημένα και γι' αυτό ξεκίνησε η έρευνα με τις κατηγορίες να βαραίνουν τους γιατρούς της τραγουδίστριας.  

KEEP WALKING GREECΕ


Το νέο σποτ του Johnny Walker αφιερωμένο στη χώρα μας

13 Φεβρουαρίου 2012

ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ BAFTA


Το γαλλικό ασπρόμαυρο φιλμ "The Artist" , η υπόθεση του οποίου τοποθετείται στο Χόλιγουντ την εποχή της μετάβασης από τον βωβό στον ομιλώντα κινηματογράφο, κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην τελετή της Βρετανικής Ακαδημίας των Τεχνών του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης (British Academy of Film and Television Arts, BAFTA), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Η ταινία απέσπασε επίσης άλλα έξι βραβεία στην τελετή, περιλαμβανομένου αυτού για τον πρώτο ανδρικό ρόλο, που έπαιξε ο Ζαν Ντιζαρντέν, και της σκηνοθεσίας.Το βραβείο για τον πρώτο γυναικείο ρόλο πήρε η Μέριλ Στριπ για την ερμηνεία της στην ταινία που είναι αφιερωμένη στη ζωή της αμφιλεγόμενης Μάργκαρετ Θάτσερ, την "Σιδηρά Κυρία" ("The Iron Lady").Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως οι δυο ηθοποιοί είναι και με τη βούλα οι επικρατέστερου για τα φετινά Όσκαρ.

ΕΓΙΝΕ ΣΤΑΧΤΗ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ


Άντεξε 100 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε δύο ώρες ένα βτάδυ Κυριακής. Η ιστορία του κινηματογράφου «Αττικόν» είναι τεράστια καθώς υπάρχει στην Αθήνα εδώ και 100 χρόνια!
Χτίστηκε το 1912 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη και άρχισε να λειτουργεί το 1916.
Διαφημίστηκε με την προβολή "ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού" και ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που πρόβαλλε ομιλούσες ταινίες, ενώ από το 1929 και μετά λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί από Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες. Τα τελευταία χρόνια ο ιστορικός κινηματογράφος προσαρμόστηκε στη σύγχρονη εποχή, και κατάφερε να επιβιώσει παρά τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες αλυσίδες. Μέχρι χθες το βράδυ που κάηκε από κουκουλοφόρους που πυρπόλησαν επίσης πολλά νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας.

12 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


«Είτε η Κωνσταντινούπολη θα κατακτήσει εμένα είτε εγώ αυτήν» είναι το – κεντρικό σύνθημα της νέας ταινίας που έχουν ετοιμάσει οι Τούρκοι με τίτλο «Άλωση 1453» (Feith 1453). Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Μωάμεθ Πορθητή, κυρίως από την ημέρα που έγινε Σουλτάνος το 1451 μέχρι και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον ίδιο.νΠρόκειται για υπερπαραγωγή, καθώς οι Τούρκοι ξόδεψαν 17 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα, τα οποία διήρκεσαν τρία χρόνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 6.000 ειδικές στολές για τους ηθοποιούς και 10.000 κομπάρσους.
Φυσικά η ταινία αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει τον Μωάμεθ, ενώ δεν δείχνει και με τον καλύτερο τρόπο τους Βυζαντινούς. 
Ωστόσο, σε σχέση με παλαιότερες «γραφικές» τουρκικές ταινίες της δεκαετίας του ’70, η συγκεκριμένη πως προσπαθεί να προσεγγίσει περισσότερο την αλήθεια. Παρόλα αυτά δεν δείχνει τις λεηλασίες μετά την άλωση της Πόλης. Επιπλέον υπάρχουν και ιστορικές ανακρίβειες, όπως ότι υπήρξε συνάντηση του Μωάμεθ του Πορθητή με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, όπως παραδέχεται και ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Φαρούκ Ακσόι.
Κεντρική ιστορία στην ταινία είναι μία ερωτική ιστορία που πάντα τραβάει το ενδιαφέρον, ενώ ο Μωάμεθ δεν παρουσιάζεται ως κατακτητής. Αντιθέτως, προβάλλεται η σκληρή αντίσταση των Βυζαντινών στους κατακτητές αλλά όχι και οι σφαγές που ακολούθησαν. 

ΕΦΥΓΕ ΜΟΛΙΣ 48 ΧΡΟΝΩΝ

Ακόμη ένα μεγάλο όνομα της διεθνούς μουσικής σκηνής προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των μουσικών που πεθαίνουν από αίτια τα οποία συνδέονται με χρήση ουσιών.
Tην τελευταία της πνοή άφησε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 48 χρόνων η τραγουδίστρια Γουίτνει Χιούστον,.
Την είδηση του θανάτου της μετέδωσε αρχικά το CNN, για να επιβεβαιώσει λίγο αργότερα η στενή συνεργάτιδα και εκπρόσωπός της, Κριστίν Φόστερ.
Λεπτομέρειες για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι πως βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο Beverly Hilton στο Λος Αντζελες. Δίπλα της βρέθηκαν πολλά συνταγογραφημένα χάπια. Δεν αποκλείεται λοιπόν να τα συνδύασε με αλκοόλ, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός ν΄αποβεί μοιραίος.
Τραγική ειρωνία; πέθανε λίγες ώρες πριν από την απονομή των βραβείων Grammy, όπου θα εμφανιζόταν.
Γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1963 στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, η Γουίτνει Ελίζαμπεθ Χιούστον άρχισε την πορεία της στη βιομηχανία του θεάματος ως μοντέλο. Γρήγορα μεταπήδησε στη μουσική βιομηχανία κατακτώντας κοινό, βραβεία φήμη και δισεκατομμύρια.
Οι πρωτιές πολλές και ανάμεσα τους η κατάκτηση του Νο 1 στο billboard charts, με το «Whitney» το 1987, που ήταν και το πρώτο γυναικείο άλμπουμ που σκαρφάλωσε σε αυτή τη θέση με το που κυκλοφόρησε. Η Γουίτνει Χιούστον πρωταγωνίστησε και σε ταινίες, με πιο γνωστή τον «Σωματοφύλακα» με τον Κέβιν Κόστνερ.
Η Γουίτνεϊ Χιούστον κυρίευσε ως βασίλισσα της ποπ μουσικής από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000, πουλώντας εκατομμύρια άλμπουμ και ερμηνεύοντας δεκάδες επιτυχίες. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη θεωρούσαν ως τη διάδοχο της Τίνα Τέρνερ και της Έλα Φιτζέραλντ. Η ίδια επηρέασε αρκετές νεότερες τραγουδίστριες, μεταξύ των οποίων η Κριστίνα Αγκιλέρα και η Μαράια Κάρεϊ.
Μετά τις μεγάλες επιτυχίες της, η αστραφτερή καριέρα της άρχισε να φθίνει, εξαιτίας της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ίδια είχε παραδεχτεί δημόσια ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, μαριχουάνας και χαπιών. Η φωνή της σύντομα έχασε την κρυστάλλινη χροιά της, αδυνατώντας να πιάσει τις υψηλές νότες. Οι πωλήσεις δίσκων μειώνονταν ενώ η δημόσια εικόνα της αλλά και η φωνή της δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα.
«Ο μεγαλύτερος δαίμονας είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Είμαι ταυτόχρονα η καλύτερη φίλη του εαυτού μου, αλλά και η χειρότερη εχθρός του», είχε πει η ίδια. 
Στη μακριά λίστα των βραβείων που έλαβε συμπεριλαμβάνονται 2 Emmy, 6 Grammy, 30 Billboard Music Award, 22 American Music Awards. Μέχρι το 2010 είχε βραβευτεί συνολικά 415 φορές.