Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

29 Ιανουαρίου 2012

H ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Εικόνες από τη Σμύρνη, από τα κοσμοπολίτικα χρόνια της έως την καταστροφή που σημάδεψε τον Ελληνισμό, εικόνες που ξετυλίγονται καρέ-καρέ τόσο μέσα από ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ όσο και από μια σπουδαία φωτογραφική έκθεση, φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη. Οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης,1900-1922» (στο κεντρικό κτίριο στην Κουμπάρη 1) και η ομότιτλη έκθεση διαρκούν έως τις 11 Μαρτίου.
Το ντοκιμαντέρ υπογράφουν η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ που επί τέσσερα χρόνια έκαναν έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική για να καταφέρουν να φέρουν στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία, άγνωστες μέχρι σήμερα εικόνες, αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ώς τα χρόνια της καταστροφής. Η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.
Το ντοκιμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Προβολές: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00, 13.00, 15.00, Πέμπτη: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00 και Κυριακή: 11.00, 13.00 (τις Πέμπτες 9/2 και 23/2 δεν θα πραγματοποιηθεί η προβολή στις 19.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια: