Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

12 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


«Είτε η Κωνσταντινούπολη θα κατακτήσει εμένα είτε εγώ αυτήν» είναι το – κεντρικό σύνθημα της νέας ταινίας που έχουν ετοιμάσει οι Τούρκοι με τίτλο «Άλωση 1453» (Feith 1453). Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Μωάμεθ Πορθητή, κυρίως από την ημέρα που έγινε Σουλτάνος το 1451 μέχρι και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον ίδιο.νΠρόκειται για υπερπαραγωγή, καθώς οι Τούρκοι ξόδεψαν 17 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα, τα οποία διήρκεσαν τρία χρόνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 6.000 ειδικές στολές για τους ηθοποιούς και 10.000 κομπάρσους.
Φυσικά η ταινία αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει τον Μωάμεθ, ενώ δεν δείχνει και με τον καλύτερο τρόπο τους Βυζαντινούς. 
Ωστόσο, σε σχέση με παλαιότερες «γραφικές» τουρκικές ταινίες της δεκαετίας του ’70, η συγκεκριμένη πως προσπαθεί να προσεγγίσει περισσότερο την αλήθεια. Παρόλα αυτά δεν δείχνει τις λεηλασίες μετά την άλωση της Πόλης. Επιπλέον υπάρχουν και ιστορικές ανακρίβειες, όπως ότι υπήρξε συνάντηση του Μωάμεθ του Πορθητή με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, όπως παραδέχεται και ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Φαρούκ Ακσόι.
Κεντρική ιστορία στην ταινία είναι μία ερωτική ιστορία που πάντα τραβάει το ενδιαφέρον, ενώ ο Μωάμεθ δεν παρουσιάζεται ως κατακτητής. Αντιθέτως, προβάλλεται η σκληρή αντίσταση των Βυζαντινών στους κατακτητές αλλά όχι και οι σφαγές που ακολούθησαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: