Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

17 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ


Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν σημειωθεί δύο φοβερές κλοπές σε χώρους, που θα έπρεπε να φυλάσσονται σαν θησαυρός.
Πρώτα η Εθνική Πινακοθήκη από την οποία κατάφεραν  μέσα σε επτά μόλις λεπτά να αφαιρέσουν  τους τρεις πίνακες στολίδια: Έναν του Πικάσο, έναν του Μοντριάν και έναν του Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) του 17ου αιώνα.
Σήμερα η νέα κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία που αποδεικνύει περίτρανα ότι η χώρα είναι εντελώς ανοχύρωτη και έτοιμη να παραδοθεί σε όποιον επιθυμεί να την λεηλατήσει.
Περίπου 65 εκθέματα, ανεκτίμητης αξίας-όλα με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες- εκλάπησαν από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από εισβολή 2 κουκουλοφόρων στις 7 μισή το πρωί.  Δύο κουκουλοφόροι, μιλώντας σπαστά ελληνικά, μπήκαν στο μουσείο και ζήτησαν από την υπάλληλο στεφάνια και γραμματόσημα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, οι δράστες την έδεσαν και τη φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να σπάζουν τις γυάλινες προθήκες, αφαιρώντας κυρίως χάλκινα και πήλινα εκθέματα, αλλά κι ένα χρυσό δαχτυλίδ. 
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλλε την παραίτηση του, η οποία εξετάζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά όποιος και αν πάρει την θέση του είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα. Τα μουσεία έχουν μείνει ξέφραγο αμπέλι εξαιτίας των κενών θέσεων.
Όπως αναφέρει η διευθύντρια του μουσείου, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ενημερωθεί ότι το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες τουρίστες καθημερινά παραμένει χωρίς φύλακα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Οι συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού και το «πάγωμα» των προσλήψεων, έστω και προσωρινού προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία από ότι φαίνεται είναι μη αναστρέψιμη...
Το  θεματολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται στην άκρη της πόλης (δεν βρίσκεται δηλαδή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο) και είναι το πρώτο Μουσείο που αναπαλαιώθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 για να στεγάσει τα ευρήματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.
Στις προθήκες και στους χώρους του βρίσκονται 463 έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά  και αντικείμενα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από άλλα Μουσεία της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: