Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

27 Φεβρουαρίου 2012

"ΝΙΚΗΣΕ" ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ


Ηταν η χρονιά του σινεμά, αφού τα Οσκαρ μοιράστηκαν δύο ταινίες που μιλούν για την έβδομη τέχνη («Τhe Artist”,”Hugo”) Παράλληλα η 84η Τελετή απονομής είχε και έντονο «ευρωπαικό» χρώμα.
«Σ’ αγαπώ πολύ!» Με αυτές τις λέξεις στα ελληνικά, ο  Αλεξάντερ Πέιν –Αλέξανδρος Παπαδόπουλος - ευχαρίστησε την μητέρα του, παρούσα στην 84η απονομή, για το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου που κέρδισε για τους «Απογόνους» και είναι το δεύτερο του αγαλματίδιο μετά το «Πλαγίως» (2005).  
Βέβαια ο πραγματικός πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Ζαν Ντεζαρντέν  που γράφει πλέον ιστορία γιατί είναι ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός που κερδίζει το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου, έκλεισε το λόγο του μιλώντας για τον Ντάγκλας Φέρμπανξ, στον οποίο έχει βασιστεί η ταινία «Τhe artist» και ήταν ο πρώτος οικοδεσπότης τελετής βραβείων Οσκαρ το 1928.
Όσο για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια των φετινών Οσκαρ; Φυσικά η Μέριλ Στριπ που μετά από 17 υποψηφιότητες κατάφερε να πάρει το τρίτο αγαλματίδιο της καριέρας της για το ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη «Σιδηρά κυρία». 
Τα φετεινά Οσκαρ γενικά είχαν πολύ νοσταλγία, αφού πολλοί σταρ θυμήθηκαν τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Ο Τομ Κρουζ έβγαινε έξω και έτρεχε να αναπαραστήσει τις ταινίες που έβλεπε, ο Άνταμ Σάντλερ μιλούσε για τον Σον Κόνερι και τις τρίχες του, ο Μόργκαν Φρίμαν θυμήθηκε τον Κινγκ Κονγκ.Από την πλευρά του, το Cirque du soleil προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αφιερωμένο στη μαγεία του να βλέπει κανείς σινεμά.
Επίσης, προσφέρθηκαν ποπ κορν και σνακ στο κοινό, ενώ οι περισσότεροι νικητές βρήκαν αφορμή να μιλήσουν για τις δικές τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. 
Από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς οι μιμήσεις του Κρίσταλ για το τι σκέφτονται οι υποψήφιοι, η παρουσία της Έμμα Στόουν, το δίδυμο Γκουίνεθ Πάλτροου και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και οι Γουίλ Φέρελ και Ζακ Γαλιφιανάκης, καθώς και το βιντεάκι που σατίριζε τις δοκιμαστικές προβολές που διοργανώνει το Χόλιγουντ για να δει εάν μια ταινία θα έχει επιτυχία.


Τα βραβεία και οι νικητές:
Καλύτερης ταινίας: «The Artist»
Σκηνοθεσίας: Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»)
Α’ Αντρικού Ρόλου: Ζαν Ντιζαρντέν («Τhe Artist»)
Α’ Γυναικείου Ρόλου: Μέριλ Στριπ («Η Σιδηρά Κυρία»)
Β' Αντρικού Ρόλου: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι Πρωτάρηδες»)
Β' Γυναικείου Ρόλου: Οκτάβια Σπένσερ («Υπηρέτριες»)
Διασκευασμένου Σεναρίου: Νατ Φάξον, Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Ρας («Οι Απόγονοι»)
Πρωτότυπου Σεναρίου: Γούντι Άλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»)
Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους: «Rango»
Καλύτερης Ξένης Ταινίας: Ένας «Χωρισμός» (Ιράν)
Φωτογραφίας: Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον («Hugo»)
Σκηνικών: Ντάντε Φερέτι («Hugo»)
Μοντάζ: Κερκ Μπάξτερ, Άνγκους Γουόλ («Το Κορίτσι Με το Τατουάζ»)
Κοστουμιών: Μαρκ Μπρίτζες («The Artist»)
Μακιγιάζ: «Η Σιδηρά Κυρία»
Καλύτερης Μουσικής: «Οι Περιπέτειες του ΤενΤεν»
Καλύτερου Τραγουδιού: «The Artist»




Δεν υπάρχουν σχόλια: