Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

1 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 200 ΕΤΩΝ


Διακοσίων ετών έγιναν οι παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ...πουλάνε τα βιβλία τους.
Η δημοσίευση του πρώτου τόμου με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ "Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια", έγινε το 1812. Η "Κοκκινοσκουφίτσα", η "Ωραία Κοιμωμένη" και η "Σταχτοπούτα", η "Πεντάμορφη και το Τέρας", καθώς και η "Χιονάτη και τους επτά νάνους", είναι μερικά από τα αξέχαστα παραμύθια, τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά.
Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν στο Χάναου της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (1785-1859) και ο Βίλχελμ (1786-1863). Σπούδασαν νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και εργάστηκαν ως βιβλιοθηκάριοι, τέλος δούλεψαν στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου, αλλά απολύθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση του φιλελεύθερου συντάγματος του Ανόβερου από τον Ερνέστο Αύγουστο τον Α/.
Αυτό που τους κέρδισε πολύ σύντομα ήταν τα παραμύθια... Αφοσιώθηκαν στην μελέτη του μεσαιωνικού παραμυθιού, κάνοντας έρευνα και συλλέγοντας παραμύθια από όλες τις κοινωνικές τάξεις, είτε από φτωχούς χωρικούς είτε από αριστοκράτες.
Τα δύο αδέλφια επιστράτευσαν πρίγκιπες και βασιλοπούλες, μάγους και τέρατα, κάστρα και ζώα περίεργα πουλιά και κυκλοφόρησαν τα δικά τους παραμύθια, τα οποία εξάπτουν την φαντασία, μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: