Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

12 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Δύο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη, οι οποίες μεταφέρθηκαν από το  Μουσείο Getty, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
 Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Μουσείου J. Paul Getty, James Guno, εξασφαλίζεται η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για "Τα τμήματα του επιτύμβιου ανάγλυφου", στα οποία απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές καο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.
 Επίσης για την "Ενεπίγραφη στήλη", η οποία έχει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ.
Οι δύο αρχαιότητες θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί  για έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο και το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: