Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

20 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΟΣΚΑΡ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΑ


Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για συντηρητισμό, λέγοντας ότι αυτό φαίνεται και στα Όσκαρ. Έρευνα των Los Angeles Times ανακάλυψε ότι η Ακαδημία είναι πολύ περισσότερο «μονολιθική» από ότι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί ποσοστό 94% των μελών είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες.
Το ποιοι είναι μέλη της Ακαδημίας αποτελεί εδώ και χρόνια επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η Ακαδημία δεν δημοσιεύει λίστα με τα μέλη της.
«Δεν ξέρω καν ποιος είναι μέλος» δηλώνει η Βαϊόλα Ντέιβις, μέλος και εκείνη της Ακαδημίας και υποψήφια φέτος για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της Ακαδημίας που μπορούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ είναι κατά 94% λευκοί και κατά 77% άνδρες. Αφροαμερικανοί είναι περίπου το 2%, ενώ Λατίνοι είναι ένα ποσοστό μικρότερο του 2%.
Μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 62 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών.
Η Ακαδημία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου του σινεμά και σχεδόν το 50% των ηθοποιών που αποτελούν μέλη της έχουν εμφανιστεί στην οθόνη τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς η ιδιότητα του μέλους είναι ισόβια, εκατοντάδες από τα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν εργαστεί σε ταινίες εδώ και χρόνια.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και άτομα που έχουν εγκαταλείψει εντελώς την βιομηχανία του σινεμά, αλλά εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ (όπως μία καλόγρια, ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και ένας απόστρατος ειρηνευτικού σώματος). 
Ανώτερα στελέχη της Ακαδημίας –ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Τομ Σέρακ- παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει ποικιλομορφία και προσθέτουν ότι κάνουν προσπάθειες γι’ αυτό. Τονίζουν, όμως, ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, επειδή η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία, και αργή, επειδή η Ακαδημία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των μελών της εδώ και μία δεκαετία.
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας: ο πρώτος είναι να λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο δεύτερος να κάνει αίτηση και να προταθεί από δύο μέλη ενός επαγγελματικού κλάδου ή να έχει τη στήριξη από την επιτροπή μελών ενός κλάδου ή από το προσωπικό της Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι επιτροπές μελών ψηφίζουν για τους υποψήφιους, αυτοί που λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δέχονται πρόσκληση να γίνουν μέλη της Ακαδημίας. Η Ακαδημία διαθέτει 5.765 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: