Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

20 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ


Η ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, καθώς και εκείνη στην Εθνική Πινακοθήκη, καθιστά απαραίτητη την αλλαγή του τρόπου προστασίας των μουσείων. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αστυνομία, καθώς και η καλύτερη εκπαίδευση των αρχαιοφυλάκων. 
.Τα προβλήματα με τη φύλαξη των μουσείων είναι πολλά: το μέτρο της εφεδρείας που εφαρμόστηκε πριν από λίγο καιρό και στο υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από την απώλεια επιστημονικού προσωπικού, δημιούργησε νέα προβλήματα στη φύλαξη αρχαιοτήτων. 
Σήμερα περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων στο υπουργείο Πολιτισμού είναι κενές. Αντί των 3.700 που απαιτούνται, υπηρετούν μόνο 1.200.
Και αυτά τα προβλήματα υπάρχουν χωρίς το διευρυμένο ωράριο, που ισχύει στα μουσεία το καλοκαίρι, για τα οποία απαιτείται η πρόσληψη ωρομισθίων.

Τα κλοπιμαία
Μεταξύ των 65 αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από τις πέντε προθήκες, τις οποίες οι ληστές έσπασαν με βαριοπούλα, βρισκόταν και ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα της Μυκηναϊκής εποχής από την Άνθεια της Μεσσηνίας, το οποίο φέρει παράσταση ταυροκαθαψίων, γεγονός που παραπέμπει στην απαρχή των αθλητικών αγώνων στα Προϊστορικά χρόνια. Πρόκειται για το πιο πολύτιμο από τα εκθέματα που εκλάπησαν. Ευτυχώς, το δεύτερο σφραγιστικό χρυσό δακτυλίδι από τάφο στη Πάτρα δεν εκλάπη. Ένα χάλκινο ειδώλιο δρομέα, που επίσης εκλάπη, επρόκειτο να ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη μεγάλη έκθεση «Ολυμπία: Μύθος και λατρεία», που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους - Μπάου τον Αύγουστο.
Άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν στις προθήκες ήταν αγγεία μελανόμορφα και ερυθρόμορφα, ειδώλια χάλκινα και πήλινα.
Φαίνεται πως τα κρύσταλλα που καλύπτουν τις προθήκες περιόρισαν κάπως την κλοπή, καθώς από το χτύπημα της βαριοπούλας άνοιξε μόνο μία οπή, από την οποία οι ληστές προσπάθησαν να βγάλουν όσα περισσότερα εκθέματα μπορούσαν, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: