Η Χιούστον σπάει ρεκόρ μετά θάνατον-Κινδυνεύει το Ελληνικό Φεστιβάλ-Το "Ψυχώ ξαναζωντενεύει-Νίκησαν τα φαβορί και το σινεμά-Προκαλεί η ταινία για την 17 Νοέμβρη-Προσπαθούν να θωρακίσουν τα μουσεία-Στριπ και Ρόμπερτς μαζί σε ταινία-"Αννα Καρένινα" και "Λολίτα" τα δημοφιλέστερα βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα-Ο Εμφύλιος στην Ταινιοθήκη-Η Σμύρνη στο Μουσείο Μπενάκη-«Την Τρίτη στο Σούπερ Μάρκετ» σε όλη την Ευρώπη

21 Μαρτίου 2012

O MΠΕΝΙΝΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα βρεθεί ο  Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, την Τετάρτη 4 Απριλίου, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ο Ιταλός ηθοποιός θα τιμηθεί για την καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του ηθοποιού με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».
Η ιδιαίτερη σχέση του ηθοποιού με την «Θεία Κωμωδία» και τον Δάντη τόν οδηγεί σε σειρά διαλέξεων σε διάφορα πανεπιστήμια στον κόσμο, όπου απαγγέλλει από μνήμης ολόκληρες ωδές του ποιήματος. Από αυτή του την προσήλωση γεννήθηκε το θεατρικό - ποιητικό θέαμα «Tutto Dante», ένα είδος ταξιδιού που κινείται από στιγμές καθαρά κωμικές σε στιγμές ύψιστης ποίησης.
Ο Μπενίνι γεννήθηκε το 1952 στην Μισερκόρντια της Τοσκάνης, μεγαλώνοντας σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν σε μια ιερατική σχολή της Φλωρεντίας, η οποία ωστόσο έκλεισε μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, οπότε αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ως έφηβος ασχολήθηκε με το τσίρκο, το βαριετέ και το θέατρο, ενώ πήρε το δίπλωμα του λογιστή. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 20 ετών στο θέατρο Satiri της Ρώμης στο έργο «I burosauri» και εργάστηκε στην τηλεόραση.
Στην μεγάλη οθόνη έκανε την εμφάνισή του στην ταινία Berlinguer ti voglio bene (1977), σε σκηνοθεσία του Τζουζέπε Μπερτολούτσι. Ο ρόλος του Στην παγίδα του νόμου, αλλά και οι ταινίες του Ο διαβολάκος και Το τέρας τον έκαναν  παγκοσμίως γνωστό.
Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρα του θεωρείται από πολλούς όταν το 1997 σκηνοθετεί την ταινία Η Ζωή Είναι Ωραία, η οποία διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως, εμπνευσμένη από την προσωπική εμπειρία του πατέρα του που πέρασε δύο χρόνια σε στρατόπεδο της Γερμανίας. Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε τρία (α' αντρικού ρόλου, σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: